Blog

Welcome to my blog

Zakenmoeder Rianne
Interviews met zakenmoeders

Interview met toffe Zakenmoeder Rianne van Studiebox en Studiecoach

Op een dinsdagochtend rij ik naar Bladel, een klein plaatsje in de buurt van Eindhoven. Ik zit langer in de auto als ik had gedacht, maar dat is oké. De omgeving is mooi, de rust voelt fijn, dus ik rijd gewoon door.

Plotseling zie ik een prachtige boerderij met een oranje deur! De deur trekt mijn aandacht want hij past precies in het plaatje van Rianne. Vandaag interview ik haar. Rianne is een collega geweest in het onderwijs, we hebben samengewerkt, veel te kort vind ik.
Rianne is onderneemster, stoer, puur en kleurrijk zichzelf. Heerlijk!

Rianne en haar man kochten een boerderij in Bladel, zo één die aan de buitenkant ontzettend gaaf is en die aan de binnenkant heel veel potentie heeft. Dat zijn andere woorden voor een giga verbouwing, die ze zelf gingen doen want zo konden ze de boerderij helemaal inrichten zoals ze zelf voor ogen hadden. Financieel  gezien wel zo fijn.

Hoe kwam je op het idee om zakenmoeder te worden?

Na de verhuizing naar de boerderij nam Rianne alle ouderschapsverlof op die ze had en dat betekende 3 maanden vrij. Drie maanden om te verbouwen en te wennen.  In die tijd kon Rianne de basis te leggen voor haar eigen business. Ze had tijd om na te denken over haar loopbaan in die periode. Rianne is werkzaam in het voortgezet onderwijs. Ze wilde geen huiswerkinstituut worden, geen bijles geven, maar kinderen leren te leren. In die periode begon ze haar eigen materialen te schrijven van stappenplannen tot studieplanners. Naast de verbouwing hè want die ging ook gewoon door.

‘Ik nam 500 euro op van de gezamenlijke rekening, dat was het startkapitaal’

Het plan was er! Maar toen de uitvoering, want hoe start je dan?
‘Ik nam 500 euro op van de gezamenlijke rekening, dat was het startkapitaal’. Lachend vertelt ze dat dit hele bedrag op ging aan de huisstijl. Want dat moest staan! “Op marktplaats ben ik toen studiebegeleiding gaan aanbieden’, daar kwamen de eerste klanten uit voort. Rianne is zelf begonnen met het bouwen van haar site. Studiebox was een feit!

Wat voor soort onderneming heb je?

Met haar bedrijf Studiebox leert Rianne leerlingen in stappen hoe ze moeten leren. Ze werkt met kids die vaak zonder moeite de basisschool zijn doorlopen, maar dan op de HAVO/VWO het overzicht niet meer hebben. Ze hebben eigenlijk nog niet geleerd hoe ze moeten leren. In 10 afspraken van 50 minuten leert ze deze kids met allerlei gave materialen hoe ze zich leerstof eigen kunnen maken.

Ondernemend als ze is heeft Rianne ondertussen ook Studiecoach opgericht. Ze speelt hiermee in op hulpvragen die vanuit docenten komen. De huiswerkinstituten schieten de grond uit en leerkrachten voelen zich hierin te kort schieten. Hoe kunnen leerkrachten hun leerlingen studievaardigheden aanleren? Samen met een oud collega heeft Rianne hier trainingen voor geschreven en deze geeft ze op allerlei scholen.

Wat was er lastig of heb je onderschat?

Toen ik begon waren er momenten dat ik geen klanten had, maar wel tijd voor mijn business. Ik heb me altijd voorgenomen om die tijd ook daadwerkelijk te besteden aan mijn bedrijf. Dan maakte ik planningen voor Sociale media, schreef ik blogs en ontwierp ik content. Dat consequent blijven doen zorgde voor meer zichtbaarheid, meer groei en daardoor dus ook klanten.
Ik vind het tegelijkertijd ook het lastigste van het stukje ondernemen. Want die uren die ik daar aan besteed zijn in eerste instantie onbetaalde uren. Uren waarin ik ook met mijn gezin kan zijn, aan de verbouwing kan werken of iets anders!

Je bent moeder en ondernemer: waar loop je tegenaan?

Ik sta 2 dagen per week zelf voor de klas en daarnaast werk ik 2 dagen per week in mijn eigen bedrijf.
Het voelt altijd uit balans.

Alsof Studiebox een derde kind is. Ik heb keuzes gemaakt om daar een betere balans in te vinden. Ik ben bijvoorbeeld dichterbij huis gaan werken, ik kies er voor om minder in de avonduren te werken zodat ik mijn kinderen ook zelf naar bed kan brengen. Die balans zit ‘m ook in andere dingen merk ik. “Ik ben mezelf meer gaan gunnen. Denk aan: een uurtje sporten of naar de kapper gaan.
Ik heb ervoor gekozen om zelf te gaan ondernemen en dat betekent dat mijn omgeving daar soms rekening mee moet houden, maar ik wil anderen ook niet belasten om de keuzes die ik maak, snap je?”

Wie inspireert je?

Er zijn niet per se bepaalde personen die me altijd inspireren. Ik vind het inspirerend wanneer mensen innovatief durven te zijn en tegelijkertijd dicht bij zichzelf blijven.
Ik krijg energie van contact met andere vrouwelijke ondernemers. Het is fijn om met elkaar in contact te zijn, te kunnen praten over je onderneming en elkaar daarin ook te versterken. Soms komen daar wederdiensten uit en dat is heel tof!

Wat zijn je doelen en waar wil je met je bedrijf naar toe? 

Ik zou het heel tof vinden om met Studiecoach meer workshops te geven en daarnaast ook meer studiebegeleiding aan kids. Dat zou betekenen dat ik niet meer voor de klas zou gaan staan. Maar de connectie met het daadwerkelijke werkveld vind ik zo prettig. En ik zou de zekerheid inleveren van een vast inkomen… Het blijft zoeken en keuzes maken!

Wat zou je startende moeders adviseren?

Neem initiatief, wees af en toe een beetje brutaal! En neem vooral je eigen dienst of product serieus. Als jij je eigen business voor lief neemt en denkt dat die opdrachten vanzelf wel komen dan heb je het mis. Dat is best hard werken!
Probeer niet te denken in negatieve gedachten, denk jezelf niet vast. Wees overtuigd van jezelf en van hetgeen je te bieden hebt.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je jezelf soms iets gunt, iets waar jij vrolijk van wordt, iets waar je energie van krijgt. Ondernemers zijn geneigd hun eigen lat heel hoog te leggen en dat is goed! Maar wees af en toe ook lief voor jezelf. Durf om hulp te vragen, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

En tot slot: investeer in persoonlijk contact. Stuur bijvoorbeeld een kaartje en wees oprecht.

Veel te snel moest ik alweer gaan, terug richting mijn eigen dorp. Omdat ik op tijd mijn jongens van school moest halen. Het leven van een Zakenmoeder hè…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *