Blog

Welcome to my blog

Mama

Mijn reis als zakenmoeder

Ongeveer een jaar geleden besloot ik om mijn eigen onderneming te starten. De reden? Ik was toe aan verandering, een nieuwe uitdaging en wilde vrijheid. Eigen baas zijn. Het was een weloverwogen beslissing want het bracht de nodige risico’s met zich mee. Iets waar vooral mijn man aan moest wennen. 😉 

Ik besloot om in het begin op safe te spelen: ik ging als ZZP-verpleegkundige aan de slag. Een beroep waar altijd werk in is en iets dat ik de afgelopen 7 jaar ook had gedaan maar dan in het ziekenhuis. Dat liep in het begin erg goed. Ik werkte me een slag in de rondte. Mijn bankrekening was nog nooit zo vol geweest en ik dacht dat ik  onwijs gelukkig was. Maar tussen denken en het zeker weten zit een groot verschil! Langzaam begon ik te beseffen dat het toch niet helemaal gezond was wat ik deed. Ik kreeg last van paniekaanvallen en ik voelde me 24/7 uitgeput. Bovendien voelde het alsof ik één groot masker droeg.

Burn-out op de loer

Ik wist al een tijdje dat ik eigenlijk niet meer in de zorg wilde werken, maar ik had gedacht dat dit als ZZP-er wel goed zou komen. Helaas kon ik niet langer meer doen alsof. Een burn-out zat op de loer en geloof me, ik stond op de afgrond. Alles koste me te veel energie: administratie, facturen versturen, klanten zoeken, voor de kinderen zorgen, marketing en daarnaast nog het onderhouden van mijn passie: schrijven.

Pas toen zag ik de keerzijde van het ondernemen en wat de consequenties waren voor mijn gezin. Wat als er geen geld meer binnenkwam en ik daadwerkelijk in een burn-out zou belanden? Wat wilde ik nu echt? Als moeder, echtgenote en ondernemer had ik het gevoel dat ik alle ballen hoog moest houden. Ik had me veel te veel laten leiden door het gevoel om succesvol te moeten zijn, veel geld te moeten verdienen en daarnaast nog een goede werk-prive balans te behouden.

In werkelijkheid was het een grote chaos. Ik vergat afspraken waarna ik halsoverkop mijn moeder moest smeken of ze alsjeblieft op de kinderen kon passen, ik voelde me ongelukkig op de plekken waar ik werkte en ik was chronisch moe. Het huis was al helemaal een puinhoop.

Het besef

Ik besloot om een pauze te nemen. In die pauze ging ik van 60-urige werkweken met lange reeksen van nachtdiensten naar niks. De eerste paar weken had ik nergens zin in maar toen ik weer wat bijkwam besefte ik me dat ik het compleet verkeerd had aangepakt. Maar anderzijds was ik blij dat het zo was gelopen. Het heeft me wakker geschud en de wijsheid gebracht die ik nu heb. Ik maakte de balans op en besloot om te doen wat ik diep in mijn hart wilde: geld verdienen met schrijven en begon mijn eigen tekstbureau. Daarnaast ging ik voor het financiële onderhoud opzoek naar opdrachten die ik wél leuk vond in de zorg. Plotseling had ik twee bedrijven. Het grote verschil: ik deed alleen nog maar waar ik echt gelukkig van werd en dat gaf zoveel energie en rust. Daarnaast werd ik noodgedwongen beter in plannen en zorgde ik ervoor dat ik voldoende tijd had voor mijn gezin en andere zaken.

Mama zijn en ondernemen valt niet mee

Mama zijn en ondernemen valt niet mee, maar ik zou het ondernemen niet zo snel meer opgeven. Ik vind het heerlijk om plannen te maken en verdien mijn geld met dingen die mijn passie zijn. Natuurlijk lopen er soms nog wel eens dingen mis, maak ik nog wel eens verkeerde keuzes maar ik voorzie wel veel sneller wanneer ik over mijn grenzen heen ga en tackel die problemen voor het te laat is.

Ik heb grootse plannen voor de toekomst maar probeer altijd te zorgen dat er enige vorm van balans is. Dat laatste is absoluut de grootste uitdaging, maar ik word er steeds beter in. Ik hoop jullie hier op het platform Zakenmoeders samen met Willemijn, ook zakenmoeder, op de hoogte te houden van onze reis, jullie te ondersteunen in de dingen waar jullie als ondernemende moeder tegenaan lopen. Hoe klein of groot je bedrijf of is, lieve zakenmoeder, je bent een topper!

Liefs, Jeanine

 

 

You Might Also Like


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *